lørdag 3. juli 2010

Svar 3: På grunn av drømmen som ble et fire års mareritt...

Dette er vårt tredje svar på de to første ukenes oppgave:
Hvorfor skal vi vinne Boligdrømmen 2010?
I vår alder har de fleste opplevd drømmer som har gått i knas. Det har vi også, og det får man tåle. Men vi har også vært nødt til å tåle et bolig-mareritt, som varte i fire år. Det er noe vi ikke unner noen å oppleve.

I 2002 kjøpte vi et koselig, rødt hus på landet, med en stor, deilig hage...


Det hadde vært omfattende restaurert og framsto som fint og i god stand, og det var tilstandsrapport på det.

Huset hadde et stort, koselig kjøkken med peis, vedovn og spiseplass, og god plass til alle våre ulike aktiviteter...

Vi er ikke bygningskyndige, og vi hadde ikke råd til å bruke egen fagmann på visning. Men jeg ringte til takstmannen som hadde skrevet tilstandsrapporten. Jeg spurte og grov om alt jeg lurte på, dvs alle punkter der han hadde skrevet at tilstanden var noe annet enn helt på topp.
Og jeg noterte alt han sa i margene i rapporten. Det reddet oss, fordi
selger er ansvarlig for at alle opplysninger som gis er utfyllende og riktige!

Marerittet begynte bare to uker etter at vi hadde flytta inn. Det økte stadig i omfang, etter hvert som vi undersøkte flere steder, dvs løsnet lister, panel og isolasjon, krøp inn i krypkjeller, gravde i kommunens arkiv osv... 

Og det tok fire år! 
Fire år med rettssaker mot forsikringsselskapet der selgeren hadde eierskifteforsikring.
Det var en ulik kamp. Vår lille familie mot et stort, internasjonalt forsikringsselskap som kan trenere, sabotere, påstå de utroligste ting og ikke minst betale dyre advokater og fagfolk som skriver akkurat det forsikringsselskapet vil at de skal skrive.
Det tok alt vi hadde av tid, krefter og penger i disse fire årene. Det stjal fire års familieliv fra oss og barna våre. Og det ga to i familien alvorlige plager med muggsoppallergi. Den må de leve med.

Hva som var galt?
Taket lakk, vi måtte ha bøtter på gulvet når det regnet, og det var omfattende råteskader i taket. Veggene var bygget feil, så det var mugg og råte inni, i alle rommene i huset. Det manglet utslippstillatelse. Det var påbygg som ikke var søkt om, osvosv...
Det var faktisk så ille at kommunen til slutt ga oss bruksforbud på hele eiendommen, på grunn av at det var gjort så mange ulovlige arbeider. Etter hvert, dvs etter 4 lange år, fikk vi endelig en rettskraftig dom for heving av kjøpet.

Siden da har vi bodd i en leid leilighet. Uten hage.

Så til dere som tenker på å kjøpe et gammelt hus vil vi si: Hvis det ikke står spesielt i prospektet at man må ha med egen fagmann, så ikke gjør det! Spør heller SELGERS takstmann. Spør om alt du ikke skjønner, alt du lurer på, alt du er usikker på. Og skriv ned datoen du ringte og svarene du fikk. Og ta vare på alle papirene. 
SELGER er nemlig ansvarlig for at alle nødvendige opplysninger blir gitt og at de er riktige. Og selger er også ansvarlig for det hans egen takstmann sier og for det han selv og takstmannen BURDE HA VISST.  
Hvis det blir en konflikt, og du hadde med din egen fagmann på visning, blir du selv gjort ansvarlig for feil som din fagmann ikke oppdaget.

Det vi ønsker oss nå, er vårt eget hus med hage. Det må være bygget trygt, fuktsikkert og inneklima- og miljø-vennlig.

Vår bærekraftige boligdrøm vil bli virkelighet med hjelp fra
Postbankens Sommerkonkurranse "Boligdrømmen 2010" og mange stemmer fra alle dere som kan stemme på oss...
Så vær så snille: Fortsett å stemme. Hver dag!
STEM PÅ OSS HER
Og be alle dine venner og kjente om å stemme på oss, de også...!
Alle som stemmer er med i trekning av 9.999 kroner. Hver uke. :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar