Økohagen
Økohagen


Denne siden har ikke første prioritet ennå, men vil bli oppdatert etterhvert som hagen utvikles videre... 


Til vårt økohus hører det med en økohage. Det vil si i utgangspunktet var det bare en gammel plen. Men det er god hagejord og et lunt lokalklima. Det er et godt utgangspunkt for en økologisk hage.

Etterhvert som hageplaner blir klare og blir gjennomført, vil vi legge ut mer her og på bloggen.Siden husprosjektet vårt har drøyd en del, har vi satt i gang med hagen, ut fra tankegangen: Det gjelder alltid å gjøre det man kan i stedet for å gremmes over det man ikke kan.

En del planter vi har hatt fra før, har kommet i jorda og vokst seg til mens vi har ventet på godkjenninger og prosjektering og peling og alt det andre.
Blant annet har Tindved-buskene vokst seg ganske store. I fjor, så vel som i år, kan vi høste store mengder tindved-bær.
Buskene er særbu, så vi har to ho'er og en hann. De setter lett avleggere, så vi må passe på at de ikke sprer seg for mye.

Bærene er spesielt rike på C-vitamin og smaker godt, og de pynter jo flott opp i høst-hagen.

Vil du vite mer om tindved, se her:
http://sunt-sukker.no/tindved/ og http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/hipp_rha/art1.htm


Jordbær er en "må ha" i vår hage. Derfor var noe av det første jeg gjorde etter at vi hadde kjøpt tomta, å anlegge et jordbærbed.
Visste du at jordbær er glade i barnåler? Det er de altså. Så jeg samler gjerne opp granbar og legger over plantene om vinteren. Nålene ryr av ogplantene stortrives.
Vi har ikke store flekken ennå, men fikk ganske bra med bær på en liten ettermiddag i sommer.Økohagen skal bli en nytehage, en hage til både nytelse og nytte. Jeg gleder meg stort til å fortsette å fylle hagen med både vakre og 'nytelige' matvekster.

Et annet eksempel på sånne planter, er  Tigerblomst / Tiger flower   Tigridia pavonia, som både har vakre blomster og velsmakende løker.

Stephen Barstow i Planteklubben for grønnsaker har lovet meg en løk av disse til høsten.
Tusen takk, Stephen :-)
fb-sida skriver han dette:  I sowed seed of Tigridia pavonia (Tiger flower) in 2003 and it flowered for the first time a couple of years later and has flowered every year since. As it will only survive in the best winters here, I’ve grown mine in a medium sized bricklayer’s bucket and overwintered inside (cool at 5-10C and dry, no water during winter). “Too many edibles , too few dinners” is the only reason I’ve never tried the edible bulbs which were eaten by the Aztec in its homeland , Mexico. Encouraged by a post on the “Radix Root Crops “ forum, I prepared some this evening, so here’s a cavalcade of pictures. I prepared the bulbs both stir-fried in olive oil with a little salt and pepper and also baked in the oven. As I’d read elsewhere, they were best baked, really tasting like chestnuts and like sweetish potatoes when stir-fried. I’ll definitely be trying these again! Here’s an excellent blog on this species from Mr. Radix himself! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar