fredag 16. juli 2010

SPARETIPS, sa du? Om å skite i eget reir

Andre oppgavesvar uke 28:

Å skite i eget reir...
... regnes ikke for å være særlig smart.
Likevel er det akkurat det vi driver med. Bare at vi her i Norge er så heldige at vi bor på en del av kloden der skiten ikke er såveldig synlig ennå. Så vi sprer rundt oss med miljøgifter, for å flytte på oss, for å produsere varer og for å produsere mat.
For tida er våre utslipp av drivhusgasser av ymse slag, det overlegent dominerende problemet.
Her har vi et enormt potensiale for å spare.
En ting er å spare penger.
Noe helt annet er det når vi samtidig kan spare miljøet omkring oss.

Her er tre av våre miljøsparetips:


Sykle til jobben
.. og til butikken, og bruk sykkel i stedet for å kjøre bil på alle korte turer. Du reduserer dine CO2-utslipp og får gratis trim på kjøpet. Så i tillegg til å spare miljøet, får du bedre kondis og kanskje tilogmed frisk luft ... Særlig hvis du sykler en tur i skauen i helga også.

Seile i ferien
I tillegg til at det er morsomt, spennende og faktisk hyggelig, er det en ganske så miljøvennlig ferie. Ikke trenger det være dyrt heller...

Mange betaler i dyre dommer for ei uke eller to på Sørlandet om sommeren. Vi er heldige sånn, vi trenger ikke reise langt av gårde for å være på ferie.
Vi har valgt å "bo midt i ferien".

Ut i nærmeste skjærgård, med vår 29 fots seilbåt fra åttitallet, så er vi på ferie, og vi bruker mindre penger på diesel enn på iskrem... :-)Det letteste, billigste miljøsparetipset
Vil du gjøre noe som er lett å gjøre for de fleste, som er billig og enkelt å gjøre og samtidig sparer miljøet, ja, da begynner du å spise noe mindre kjøtt. Det er det mest effektive tiltaket du som enkeltperson kan gjøre for å redusere dine klimagassutslipp.

Visste du for eksempel at:
  • kjøttproduksjon står for en større andel av våre samlede klimagassutslipp enn transport.
  • ved å kutte ut enn kjøttmiddag i uka og spise vegetarisk i stedet, kan du redusere dine CO2-utslipp med 170 kilo i året. Hvis alle nordmenn gjør dette, red. like mye som 360.000 biler.
  • på åttitallet spiste hver nordmann - i gjennomsnitt -  omtrent 50 kilo kjøtt i året. Nå, knapt 30 år seinere, er vi oppe i over 80 kilo. Det er mer enn 1,5 kilo i uka, det, på hver av oss.
At vårt høye kjøttforbruk ikke er bra for helsa vår, er en sak. Ved å redusere kjøttforbruket sparer du din egen helse, og i tillegg kan du spare penger, siden vegetarmat er billigere enn kjøttmat. 
Inspirasjon og gode oppskrifter finnes det mange av, du kan feks sjekke her: http://kjottfrimandag.no

Vil du vite mer om klimautslipp og hva du selv kan gjøre, kan du finne mer her:
http://www.klimaklubben.no/lg/TM/Ta-klimatesten


Vår klimavennlige boligdrøm Økohuset vil bli virkelighet med hjelp fra 
Postbankens Sommerkonkurranse "Boligdrømmen 2010"
og mange stemmer fra alle dere som kan stemme på oss... Så vær så snille: Fortsett å stemme. Hver dag!
STEM PÅ OSS HER
Og be alle dine venner og kjente om å stemme på oss, de også...! Alle som stemmer er med i trekning av 9.999 kroner. Hver uke. :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar