lørdag 17. juli 2010

SPARETIPS, sa du? Sol ute, sol inne :-)

Tredje oppgavesvar uke 28: 
... og la daleren gå!
Dette lovte jeg å komme tilbake til:
Mens vi som bor i Norge bruker om lag 10 prosent av inntekta på mat, bruker vi omtrent en tredel av inntekta på bolig. Sånn gjennomsnittlig, altså.
Da syns jeg det er litt snålt at mens vi snur på skillingen på Rema, jubler vi og føler oss rike når boligprisene stiger. Der lar vi daleren gå.
Å bo er dyrt. Det har vel de fleste merket.
Men det betyr jo også at det er der vi kan ha de store mulighetene for å spare! 
Vår løsning på dette med boutgiftene, ble at vi flytta!

En realisert drøm
Saken var den at vi så veldig gjerne ville bo nær sjøen. Vi liker å bade, dykke, seile, padle, ro, fiske, fange krabber....
Ja, bare det å kunne se på sjøen, kan gjøre godt når ting butter imot....


I Oslo-området, der vi bodde før, var det å kunne bo nært sjøen totalt uoppnåelig for en barnefamilie med ikke særlig høy inntekt. Dream on, liksom!
Men her på Sørlandet er det faktisk mulig :-)


Visste du for eksempel at: 
- det du må betale i leie for en toroms på Holmlia, kan du leie en fireroms ved sjøen for her?
- et rekkehus her i byen, med fem minutter til den herlige badestranda, koster under halvparten av det du må gi for omtrent det samme i Ski?
- Grimstad er den kommunen i landet som har flest soldager i året?


Og her kan du sykle både ut på landet og inn til sentrum og være helt uavhengig av bil, om du vil. Så kan du kanskje ha en båt i stedet!! Det er MYE morsommere, og du kan fiske middagen selv... ;-D

Vår boligdrøm: Sol ute, sol inne...
Å flytte til Sørlandet ga oss altså muligheten til å bo ved sjøen. Det ga oss også lavere boutgifter enn vi ville hatt i mer sentrale strøk.Nå vil vi,
med vårt boligdrøm-prosjekt,
Økohuset

ta i bruk økonomisk og økologisk gjennomtenkte løsninger,
som vil 
spare miljøet i nåtid og framtid: • Huset vil lagre CO2: Det skal brukes bærekraftige, nordiske trematerialer, både i konstruksjon, isolasjon og kledning. 
 • Huset vil spare miljøet for forurensning og energibruk som allerede har skjedd: Det skal brukes materialer med en minst mulig energikrevende og forurensende produksjonsprosess bak seg. Det vil si at vi unngår mange vanlige bygningsmaterialer, som plast, glava og syntetiske impregnerings-, lim- og malingsprodukter. Husets ytre kledning skal være av lokal, seinvokst gran, som kan stå umalt og blir sølvgrå med årene. 
 • Huset vil spare miljøet for energibruk, gjennom flere tiltak:
  • Formen: Huset skal ha en kompakt form og arealeffektiv planløsning. Det er lukket og godt skjermet mot nord, åpent mot syd, så vi kan ta imot energien fra sola.
  • Konstruksjonen: Det skal være uten kuldebroer, godt tettet og med tykk isolasjon av trefiber. Huset vil dermed trenge minimalt med energi til oppvarming, utover det sola gir.
  • Materialbruken: Det skal brukes tunge materialer, bl.a en vegg av jordstein, som magasinerer solvarmen og stabiliserer innetemperatur og luftfuktighet. 
  • Takflaten: Huset får sydvendt pulttak, for å kunne utnytte solenergien, med termisk solfangeranlegg nå, som gir energi til gulvvarme og forbruksvann. Vi får også mulighet for å ta i bruk solceller for strømproduksjon når det blir lønnsomt. Jo høyere strømpris, jo mer sparing!
  • Varmegjenvinning: Huset får dynamisk ventilasjon og varmeveksler på avløpsvann.
 • Huset vil spare framtida for forurensning ved at vi bruker mest mulig naturlige materialer, som enten er nedbrytbare eller kan gjenbrukes.
 • Huset vil også spare oss for arbeid med vedlikehold og reparasjoner, fordi vi har valgt:
  • Konstruksjonsløsninger som gir lav risiko for fuktskader.
  • Håndtverksmessig solide løsninger
  • Materialbruk som krever lite vedlikehold og som får naturlig patina med årene.
Dermed kan vi også håpe på
                                   ... sol i hjertet sol i sinnet


Vil du vite mer om solenergi, kan du finne mer her

Vår solenergibaserte boligdrøm Økohuset vil bli virkelighet med hjelp fra 
Postbankens Sommerkonkurranse "Boligdrømmen 2010"
og mange stemmer fra alle dere som kan stemme på oss... Så vær så snille: Fortsett å stemme. Hver dag!
STEM PÅ OSS HER
Og be alle dine venner og kjente om å stemme på oss, de også...! Alle som stemmer er med i trekning av 9.999 kroner. Hver uke. :-)

  Ingen kommentarer:

  Legg inn en kommentar