søndag 8. januar 2012

I gang igjen - Godt nytt år!


Før jul rakk snekkerne å få opp vindtett-platene på bodveggene. De fikk også satt inn ei dør inn til hybelen, nede (Den kom på plass dagen etter at bildet ble tatt...). Kjellerdøra ble tettet igjen med Termoträ-sekker, og de fikk begynt å legge skifer på bod-taket. Og snøen forsvant igjen i løpet av jula. Vi er glade for å slippe å måke!

Klimaskjerm
De uisolerte bodene som bygges i to etasjer på nordsida vil fungere som en klimaskjerm, det vil si at de skjermer resten av huset mot kalde vinder fra nord. Særlig nordøsten kan være ganske bitende her vinterstid, selv om huset ligger ganske lunt til.

Klimaskjerm-bodene skal ha stående kledning av typen "omvendt lektekledning" - dvs de breieste kledningsbordene blir overliggere på smale underliggere.
Denne uka er bodveggene blitt lektet ut med vannrette lekter utenpå klemlistene som holder vindtettplatene. Utlektingen gir både feste for kledningen og god lufting under kledningen. Neste uke kommer bod-vinduene fra glassmesteren på Hisøy. Bodene skal nemlig få en håndfull små lufte-vinduer, som blir spredd pent utover veggen. Dermed sikrer vi gode luftemuligheter i bodene og samtidig unngår vi at det blir en altfor massivt utseende vegg, selv om huset blir ganske lukket mot nord. Mer om det neste uke. 


Tetting med Tyvek og ekodrev
Nede i hybelen er det ferdig tettet rundt alle vinduene med cellulose-fiber-tettingen ekodrev, før de dekkes med et lag Tyvek-duk.
Siden vi ikke bruker det vanlige tetteskummet som sprøytes inn fra boks, må vi være ekstra nøye med å stappe godt med Ekodrev inn i alle de smale sprekkene, der vi ikke kommer til med Termoträ. Trekk rundt vinduene vil vi ikke ha.Mer besøk
Denne uka kom tolv av byggfagstudentene ved Sørlandets Fagskole, med  sin lærer Sølvi Strømme i spissen, på besøk til oss igjen. De ville gjerne se mer på huset - spesielt isolasjonen med Termoträ og måten det er blitt gjort på. Byggeplassansvarlig tømrer Øyvind Sønderland  og vi selv brukte en times tid på å forklare og svare på spørsmål. Det er også en del av jobben, når man bygger et hus som dette, og vi er glade for interessen fra byggebransjen.Mer vegg
Veggene og vinduskarmene er blitt kledd med Tyvek-duk. Den er diffusjonsåpen, men vindtett.
Innafor dette skal det så komme enda et 10 cm-lag med vegg. Øverst i denne delen av veggen kommer el-kanalen, en vannrett kanal der alle elektriske ledninger skal legges. Også dette indre laget av veggen skal isoleres med Termoträ, før panelet kommer på plass.

En uforutsett kamel  
Enda en liten kamel dukket uventet opp denne uka. Gulvet i gangen og kjøkkenet måtte avrettes, siden Leca-planken som utgjør brannskille mot hybelen og samtidig gir uorganisk gulv-konstruksjon i våtrommene, gir et altfor ujevnt underlag å legge tregulv på, slik vi gjerne vil ha i kjøkken og stue. Syns fliser blir for hardt å gå på her, og et så hardt gulv "spiser" også alt av glass og servise som kommer litt fort i nærheten av det...
Vi fant en akseptabel sementbasert avrettingsmasse, og trodde det var greit. Men for at massen skulle få feste på Leca-planken, måtte det brukes primer, og det er litt gufne greier, en akrylemulsjon, som inneholder ting vi slett ikke ønsker å ha i huset. Heldigvis dreier det seg om veldig små mengder og det kommer et tett lag oppå, så avgassing til innelufta blir neppe noe problem.
Vi hadde kanskje valgt en annen løsning, hvis vi hadde visst at slik primer måtte til for at vi skulle få tregulv her, men det visste vi ikke før jobben var gjort.
Dermed ble det enda en liten kamel å tygge på.
Ikke livretten vår, akkurat...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar