tirsdag 31. januar 2012

Dører - et kapittel for seg


Vi lovte å komme tilbake til dører. Vi trodde at de skulle komme i uke 2. Vi trodde at de ble produsert hos NorDan i Egersund. Så feil kan man ta.

T-T-T
De er blitt produsert i Polen. De skulle ha vært sendt derfra i uke 2. De ble sendt i uke 3 - en eller annen gang. Første gang de dukket opp på sporinga hos Schenker var torsdag i uke 3 kl 11.33. Så i Kristiansand morgenen etter, men å få dem levert hit, 30 minutters kjøring unna (nærmere Oslo) samme dag? Åneida, så lett er det nok ikke.
Ser ut til at vi må belage oss på at ytterdørene, som iflg avtalen skal leveres fra fabrikk i uke 6, kanskje er framme hos oss sånn et par uker seinere? T-T-T - ting tar tid - det har vi vel snart lært.
Men bra skal de være, i det minste. Svanemerket og med passivstandard.

Ei dør er ei dør, liksom?
Glem det!
Dører er ikke en enkel ting.
En ting er størrelser, design og farger, der utvalget er tilnærmet uendelig. Det samme gjelder U-verdier og ikke minst produsenter og leverandører.
Utseendemessig er ikke variasjonen så stor. Alt fra speildører med koselig krimskrams til stramme hypermoderne designdører. Mye av det samme går igjen overalt:

GLATTE FYLLINGSDØRER
Klikk for å se utvalget 
GLATTE
FYLLINGSDØRER

også glassdører
PROFILFRESTE DØRER
Klikk for å se utvalget 

PROFILFRESTE
DØRER

også glassdører
FORMPRESSEDE DØRER
Klikk for å se utvalget 
FORMPRESSEDE
DØRER

også glassdører
FYLLINGSDØRER
Klikk for å se utvalget 
FYLLINGSDØRER
FURU, BJØRK

også glassdører
FYLLINGSDØR MALT
Klikk for å se utvalget 
FYLLINGDØRER
MALTE

også glassdører
GLATTE LETTDØRER
Klikk for å se utvalget 


GLATTE
LETTDØRER
også glassdører 


Så går du bare etter utseende, er det forholdsvis enkelt å finne noe. Hvis du bare klarer å velge.

Men inni, da?
Men er det så mye galt med dører også nå, da? Dessverre, ja. Og mesteparten av det syns ikke. Det er inni.
Materialer er en ting. Det får man oftest vite: Tre, fiberplater, plast. Men limtyper, malingtyper, impregnering og isolasjonsmaterialer, ... og altså miljøgifter - her også.
Hva er brukt her og hva er brukt der? Det sier de ikke så mye om, de fleste, og ikke alle vet så mye heller, selv om mange produsenter faktisk anstrenger seg for å lage gode og miljøvennlige produkter.
Noen lager også dører av PVC, polyvinylclorid, altså plast, som er såkalt "vedlikeholdsfritt", så lenge det varer. Det dumme er at PVC hører til blant de verste miljøgift-kildene vi har og er en viktig del av et økende avfallsproblem mange steder i verden.
Mer om hvorfor vi (og heller ikke NorDan) syns PVC-i vinduer og dører er noen god idé, finner du her.

"Et problem"
Det som oftest går igjen, er dette: Omtrent alt fra lette, "formpressa" dører til solide "heltre"-dører, inneholder i de aller fleste tilfeller limstoffer som avgasser over lang tid og og isolasjonsmaterialer (gjelder spesielt ytterdører) som er brannfarlige og må tilsettes flammehemmende stoffer, oftest bromerte flammehemmere, som heller ikke er særlig sunne. Verken for oss eller for naturmiljøet, der stoffene før eller siden havner. For ikke å snakke om for de som produserer dem...
Vi prøvde å finne ut av det. Hva slags dører skal vi ha, når vi helst ikke vil ha for mye suspekt kjemi inn i huset? Hva slags dører utvendig, og hva slags dører inne. Hjææælp!
Vi spurte også litt rundt blant folk med erfaring fra miljøhusbygging. - Nei, dører er et problem. Da så...

Det vi ikke ser - avgassing
Både plater og limstoffer som vanligvis brukes, for ikke å snakke om de aller fleste typer maling, inneholder dessverre mye forskjellig som ikke er særlig sunt, selv om det ser pent ut.
En del er blitt bedre i de senere årene. Men nylig har man oppdaget at såkalt "luktfri og miljøvennlig" maling, altså maling som bare inneholder "luktfrie" løsemidler, kan være årsaken til fenomenet "Heksesot". "Luktfrie" betyr bare at løsemidlene i malingen er tungt flyktige, det vil si at de avgir så lite lukt (= sansbare gasser) av gangen at vi ikke merker det. Til gjengjeld avgir de løsemidlene over lang tid, mens du bor der og ikke merker noen ting. Dessverre er det slik at det man ikke vet, kan man faktisk ha vondt av. Vi kommer nok helt sikkert tilbake til dette seinere.

Prøv syltetøyglass-testen
Hvis du vil sjekke om et materiale avgir luktbare stoffer, kan du ta en liten bit og legge i et helt rent, tomt glass med tett skrulokk. La det stå i romtemp et par dager og stikk nesa nedi idet du åpner glasset. Da kjenner du om det er fin, ren luft nedi der, eller ikke.

Heltre - umalt og uten dilldall - hurra
Men altså innedører. Mest mulig rene, enkle heltredører var det vi ønsket oss. Einar hos Nidelven bruk var elskverdigheten selv. Ringte produsenter og sjekket, hva er inni her og hva er inni der og kan dere lage disse dørene av heltre furu uten maling på?
Og jammen fikk han napp også: Vennesla Trevare her på Agder, kunne lage ubehandlete, dvs umalte, heltre furudører med en enkel ramme, med en eneste hel fylling inni, uten speiler, profiler og dilldall, akkurat slik vi gjerne vil ha dem. De kunne også opplyse at de bruker et trelim som ikke er merkepliktig, dvs at det ikke inneholder miljø- eller helsefarlige stoffer. Supert. Sånne vil vi ha. Nå står de visstnok klare til avhenting når vi bare kommer så langt at de skal på plass inne.
Men hvorfor vil vi ikke ha freste profiler og koselige krummelurer? Den viktigste grunnen er at de samler støv. Og ingen av oss er noe spesielt glade i å tørke støv. Derfor prøver vi å redusere mengden støvsamlere. Så kan vi bruke tid og krefter på morsommere ting. Men sånt er selvsagt en smakssak.

Svensk miljøprofil
Til bodene ute får vi umalte dører av seintvokst furu fra svenske furumoer. De også blir levert av Nidelven Bruk og produsert av Furuhälls Snickeri.
Furuhälls gir også en skikkelig detaljert miljødeklarering. Mye bedre enn noe vi har sett lett tilgjengelig fra nen norsk leverandør.
Svenskene er mer bevisste på sånt enn de fleste her på berget, dessverre. Her er det flere norske produsenter som kunne ha noe å lære.Passive verandadører med Svane
Like imøtekommende som Einar hos Nidelven, var salgskonsulent Hanne Knutsen hos NorDan. Ikke bare fikset hun ekstra kjapp levering av våre passiv-standard vinduer i høst, med U-verdi på 0,7 (det betyr at omtrent ikke'no varme slipper ut gjennom dem), men hun kunne også fortelle oss at NorDan nå har lansert svanemerkete verandadører i NTech Passiv-standard, altså verandadører med like lav U-verdi.
Dermed kunne vi erstatte våre planlagte doble verandadører, med enkle dører, med stor glassflate som gir godt med lys inn og samtidig sparer vi både plass og litt penger.
Mer funksjonelt blir det også.
Og denne uka kom de endelig, de etterlengtede verandadørene.
Denne skal komme i vestveggen, ut til terrassen der. Den må bare stå inne og vente litt til det er klart for å få satt den på plass.


Men noen av verandadørene er kommet på plass nå, og de er blitt stappet rundt med ekodrev. Ikke no' skumgreier her heller, nei. For eksempel denne som fører ut til lufteverandaen og bodene oppe på nordsida av huset.
Selv om det fortsatt gjenstår en del her, som å få på plass det innerste laget av de doble veggene og utforingen rundt døra, syns vi det blir fint, vi!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar