søndag 18. mars 2012

I for inne og U for uten


Trappa fra Vegårshei ble fin.

Vi liker ting som er det de er. Rett fram. Ting som ikke later som de er noe annet.
Dette er et trehus. Tre utapå, tre inni. Tvers gjennom. Mineralske våtrom, ellers tre. Gran og furu. Kanskje det blir noe eik i innredning etterhvert. Skogene her langs Sørlandskysten er fulle av eik. Så mye at vi faktisk fyrer med det.
Ellers: Kjeramiske fliser og stålglattet betong. Stål og aluminium der det trengs. Dermed er saken enkel. Eller forholdsvis enkel, kanskje?

Ja, og neitakk
Vi må hele tida passe på: - Neitakk, vi skal ikke ha trappa ferdig lakket, nei.
- Ja, det stemmer, vi skal ha det ubehandlet. Det meste kan leveres med ferdig malt, ferdig lakket, glatt og fint, men da  med syntetiske produkter med kjemi vi ikke skal ha i huset. Vi føler oss noen ganger litt snåle, selv om det vel egentlig er mer snålt at de aller fleste vil putte alle slags tvilsom kjemi inn i huset sitt?


Siljan furugulv. Ubehandlet. Furutrapp fra Vegårshei Trappeverksted. Ulakkert. Umalte furudører fra Vennesla Trevare. Standard granpanel på vegger og himlinger. Umalt. Det vanligste nå er visst ferdigmalte plater.
Skråhimlingen, som er kledd med to lag fibergips, er blitt sparklet med dolomittsparkel og malt med silikatmaling. Det har vi beskrevet før, her.
Jada, vi skal ha overflatebehandling, vi også. Det kommer vi tilbake til.

Uten kuldebroer
Men lenge før vi kommer til maling og denslags, har det vært en hel del å gjøre. Alle yttervegger har fått et 10 cm indre lag, der trekkerør og greier får plass. Først ble det lagt et lag med Tyvek som dampbrems mot det ytre, isolerte laget med 35 cm trefiberisolasjon av typen Termoträ. Dette tettesjiktet er viktig. Det skal under ingen omstendighet perforeres. Alle gjennomføringer gjennom dette laget må tettes nøye, klemmes til med lekter som skrus inntil. 
Alle stendere i det indre laget av veggen er så satt opp forskjøvet i forhold til stenderne i det ytre vegg-laget. Vi vil ikke ha kuldebroer. Øverst mot himlingen er det lagt en el-kanal der hovedledningene til alle el-installasjoner skal gå. Den skal dekkes av et "lokk" som skal være lett å åpne. Da blir endringer i elektrikkeriet mye enklere å gjennomføre.


Papp og duk inni
På stenderne er veggene kledd med dekningspapp. Den fungerer både som en damp-brems for dette indre isolasjonslaget og hindrer samtidig den finmalte treulla vi skal isolere med i å trenge ut gjennom eventuelle sprekker i panelet.
I himlingene ble det lagt Tyvek-duk som dampbrems.


Gulv først
Gulvet ble faktisk lagt først. Før panelet på veggene. Oppå Lecaplank og avretting i kjøkken-enden av hovedrommet ble det lagt sikring mot fukt og trinnlyd med Platon gulvplate (av polypropylen) og så 12 mm Hunton Silencio-plater av trefiber...
...før snekkerne lista seg rundt i sokkelesten og la furugulvet fra Siljan. Da det var ferdig, ble det dekket godt til med papp og plater så vi skal slippe å få skader på det i resten av prosessen. Ubehandlet krever litt omtanke.
Men hvis du har snekra før, spør du kanskje: - Hvorfor i huleste legger dere gulvet først?

Gulvet er dekket med plater - innfelte gulvlister samler ikke støv.

Svaret er at det er fordi vi vil ha overflaten på gulvlistene i flukt med panelet. Vi synes det blir finere på den måten, og så slipper vi sånne støvsamlende gulvlister. Enklere renhold, rett og slett.
Blåserør sikrer god fylling med Termoträ i trange rom.


Blåserør
En del steder, der det er mye rør og krimskrams som lager trange rom i innforede vegger og himling, ble det lagt inn "blåserør" for at vi skal være sikre på at treulla blir blåst inn overalt. Disse rørene kommer ut etterhvert som ulla blir blåst inn.
Så endelig var det klart for isolering.

Firmaet Økologiske hus stilte nå i mars med maskin og folk og blåste himlinger, inne-vegger og det indre vegglaget fullt med trefiber fra Termoträ. Det bråker og støver en del mens det står på, men vi har stor tro på at resultatet skal bli bra.

Enda et par tonn med Termoträ går via blåsemaskinen ute...
...og fyller opp hulrom i vegger og himlinger
Det blir spennende å se hvis vi etterhvert får måleresultater fra samarbeidet med UiA, både på inneklima og på energibruk.
Det håper vi å få til.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar