mandag 5. mars 2012

Jada, det ER mulig!

- Nei og nei og nei, vi gjør som vi pleier, vi.
Noen håndverkere og noen leverandører svarer sånn, når vi spør om de kan gjøre tingene slik vi vil ha det:
Uten PVC, uten lim og polymerer og andre tvilsomme kjemikalier. Men med mer miljø- og håndverker-vennlige materialer enn det de pleier å bruke.
Miljøsinker!

Leter og finner
Men heldigvis, en god del fagfolk tar utfordringen og hiver seg på og undersøker. Ringer rundt til sine underleverandører og spør og leter - og de finner det vi vil ha. Hjelper til. Yter service.


På den måten har det vist seg at det er mulig å skaffe halogenfritt el-materiell. Det betyr at det er fritt for både klorforbindelser og ikke minst frie for bromerte flammehemmere.


Det har også vist seg at det er mulig å overflatebehandle tre, stein, murpuss og betong med helt greie, miljøvennlige produkter. Det er for eksempel mulig å sparkle, til og med sprøytesparkle, som de proffe gjør, uten å bruke sparkel som inneholder plastkomponenter og polymerer og gir en diffusjonstett overflate og som avgir tvilsomme stoffer til innemiljøet.

Dolomittsparkelen fra KEIM, levert av det norske firmaet STS-surface, er et godt eksempel. Den er rent mineralsk og gir en diffusjonsåpen overflate. Maleren som sparklet og seinere malte hele skråhimlingen vår på 90 m2, var også fornøyd. Denne sparkelen var helt fin å jobbe med. Mer om miljøvennlig overflatebehandling kommer etterhvert.


I dag har det også vist seg at det er mulig å levere sentralstøvsuger uten PVC-rør i veggen, til tross for at vi først fikk beskjed om at det ikke var mulig - og dermed ga vi bare opp hele støvsugeren, til tross for at vi gjerne ville ha den. Med allergikere i huset, er det greit å få finstøvet helt ut på direkten.

PE og PP i stedet for PVC
En kjapp runde på nett og en telefon til en hyggelig mann, Gard Nilsen hos Beam Østberg, som forhandler Beam sentralstøvsugere:
- Har dere stålrør til sentralstøvsugere i bolighus?
- Jada, de vi har til næringsbygg kan også brukes i bolighus, men de er ganske dyre, svarer Nilsen.
- Men vi skulle så gjerne slippe å putte PVC-rør i veggene, siden PVC er en miljøversting vi helst ikke vil ha i huset...
- Ja, men det kan vi ordne, svarer en riktig blid og imøtekommende Nilsen. - Vi vil gjerne kunne tilby mer miljøvennlige produkter, så vi holder på å lansere PP-rør, og vi har noen på lager og kan sende dere dem, med det samme.
PE og PP er også "plast". Men de er i det miste klorfrie og dermed ikke miljøskadelige på samme måte som PVC. Både PE - polyetylen og PP - polypropylen skal også være greie å gjenvinne. Det teller det også.

Dermed er sentralstøvsugeren og dagen reddet. Stor takk til salgsleder Gard Nilsen hos Beam Østberg og alle dere andre som står på og finner løsninger i stedet for unnskyldninger!
TAKK!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar