lørdag 28. april 2012

Tett nok - i massevis

Husbygging og ryggprolaps er en dårlig deal, hvis noen skulle lure på det. Blir lite blogginnlegg av sånt også. Men nå går ting bedre - og heldigvis har ting gått framover uten mine bidrag også.

Blant annet har vært her og utført en ny trykktest.

0,22
Forrige trykktest ble utført i oktober i fjor. Da var bare det ytre tettesjiktet var ferdig. Den første trykktesten ga resultatet 0,22, som er et ekstremt lavt tall. Det betyr at bare 22% av innelufta lekker ukontrollert ut av bygget pr time. Men det var altså før vinduer, dører og luftinntak var satt inn. Nå er hele klimaskallet ferdig, huset er isolert og tettet og alle vinduer og dører er på plass.

Holdbar løsning
Det spesielle med dette bygget er at all tetting er rent mekanisk. Alle skjøter er dekket med Tyvek-duk og klemt til med lister som er skrudd fast med skruer med slett hals som ikke slipper taket så lett.

Overgangene mellom vegg og dører/vinduer er tettet med dytt av cellulosefiber, Ekodrev, og Tyvek-duken er klemt fast på innsiden. Dette ble gjort før det innerste 10-cm-laget av ytterveggene ble satt opp.

På denne måten får vi en løsning som er varig holdbar. Alle slag tape og lim slipper taket før eller seinere. Da er det plutselig ikke så tett lenger. I tillegg unngår vi en stor mengde polymerer og andre stoffer som avgir gasser til innemiljøet.
Også på yttersiden av veggene er Tyvekduken trukket helt ut på dør- og vindusrammene og klemt inntil med fastskrudde lister.

Sånn som dette så verandadøra ut før det var tetta ferdig og avslutningen rundt døra kom på plass.


"Glem passiv-kravet"

Andre håndverkere som har fått høre om denne måten å tette bygget på, har bare ledd og ment at dette umulig kunne holde. De mente vi skulle være glade om vi klarte å holde det "vanlige" TEK-10-kravet på 3,0.

Etter den første trykktesten, stilnet det noe, men det har også vært noen diskusjoner om hvor reelle resultatene fra den testen var.


20 prosent under
Kravet til passiv-hus er 0,6. Mange anser det kravet for å være svært krevende å tilfredsstille, selv med vanlige tettemetoder, der man bruker både tape og fugemasser i stor stil.

Det var derfor en spent gjeng som ventet mens Johan Roland fra Byggtermo spente opp den røde duken og satte i gang vifta.


Nå er husets ytterskall helt ferdig med vinduer, dører og luft-inntak og luftekanaler. Det er dermed mange flere potensielle lekkasjesteder enn forrige gang. Testerapporten finner du her. Denne gangen fikk vi resultatet 0,48. Selv om det nå altså lekker noe mer luft enn forrige gang, er endringen i realiteten innenfor det helt marginale, og det et meget solid resultat. Det betyr for eksempel at dette bygget er 20% tettere enn det som kreves av et passivhus.

Vi kan dermed slå fast to ting:
1. Det er ikke nødvendig med plast, tape og fugemasser for å få et tett hus.
2. Hemato sine håndverkere, i første rekke Trond Kristensen og Øyvind Sønderland, har gjort en meget solid og faglig god jobb de har all grunn til å være stolte av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar