lørdag 29. oktober 2011

Mediadekning, miniseminar og tak

En begivenhetsrik uke er lagt bak oss. Trykktesten på mandag, med rekordresultatet 0,22 var en begivenhet i seg selv, som ga prosjektet og metodene en del positiv oppmerksomhet, både på nett og på trykk, og i tillegg førte til en del direkte henvendelser.

  Firmaet Byggtermo, som trykktestet bygget, hadde aldri før målt et så tett bygg. Det spesielle er at vi har oppnådd dette uten bruk av dampsperre-plast, tape og tettemasser. Hos oss er det brukt diffusjonsåpen Tyvek-duk, trefiberplater og klemming med fastskrudde lekter av tettvokst gran.


 Tirsdag denne uka fikk 26 deltakere på vårt miniseminar høre GAIA-arkitekt Bjørn Berge forklare om prinsippene og de praktiske løsningene vi har valgt for tetting og isolering av bygget.
 Etterpå var det Roland Pant fra isolatørfirmaet Økologiske hus, som fortalte om det svenske produktet Termoträ som han bruker til å isolere hus med.

Termotre blåses inn i konstruksjonene og pakkes sammen til ulik vekt pr m3 avhengig av om det er vegg eller tak.

Det unike er at denne isolasjonen er hygroskopisk og lar huset puste.
Termotre er finmalt tremasse, fra bærekraftig skogbruk. Det er tilsatt polyammoniumfosfat, som skal være harmløst, faktisk spiselig.
I termotre brukes det som brannhemmende tilsetning i varierende mengde i forhold til brannklasse. 

Om trefiberisolasjon ikke akkurat er lavkarbo, fiberrikt er det i alle fall.



Taket er et tradisjonelt to-trinns-tetta tak. Innerst skal det etterhvert komme isolasjon. Det som nå er på plass over I-bjelkene, de som bærer det hele, er lufttettingen med Tyvek duk og trefiberplater, så er det 2x2' lekter, som gir god lufting over trefiberplatene, og oppå der er det lagt bordtak.
Det fine med Tyvek'en er at den er både vindtett og diffusjonsåpen.
På østsiden av huset stikker bordtaket ut. Her skal vi ha en "svalgang" med tak over, der det bl.a. skal være plass til å henge ut klesvask til god og luftig tørk oppunder taket. Sånn kan vi få frisk, god luft i tøyet som vil bli tørt og fint uten bruk av trommel.

Svalgangen vil også dempe vindpress av vinterhalvårets kaldeste vinder som kommer nettopp fra nordøst. Den vil også beskytte ytterkledningen på huset på denne siden og gi oss god tilgang fra kjøkkenet til vår lille frokost-veranda med tak over. Samtidig får vi en grei adkomst ned til kjøkkenhagen.
 Våre flinke tømrere har snekret kasser som skal stå der luftekanalene, som er en del av vårt system med naturlig ventilasjon, kommer opp over taket.

I slutten av uka rakk Øyvind og Trond å få lagt ut Icopal takpappen oppå bordtaket og skrudd den fast med lekter av flott, vinterhogd og tettvokst gran fra Skiftenes Sag. Blikkenslageren har også vært innom og levert beslag til både pipa og de to luftepipene øverst på taket. Dermed er de også kommet på plass. Håpet er nå å få hele taket ferdig før kong vinter melder sin ankomst.

Til uka kommer resten av kledningen.

Skanska har vært her igjen og boret hull i Leca-planken til rørgjennomføringer fra kjøkken, bad og vaskerom.





De har også rettet opp følgen av en liten feilberegning i plasseringen av bæring for frokostverandaen. 
Bjelken som skal bære verandafundamentet var rett og slett blitt tegnet litt for kort, men nå er den forlenget og skal bare tørke før de kan ta av forskalingen.
Agderplan tok umiddelbart på seg ansvaret for å rette denne feilen da vi oppdaget den. Så godt å ha et seriøst og profesjonelt firma å forholde seg til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar