onsdag 20. juni 2012

Flott funn på finn

Norske husholdninger pusser opp, mye og ofte. I følge et oppslag på Miljøverndepartementet sin hjemmeside, bruker vi her i landet 50 milliarder kroner i året på oppussing. I tillegg til at det går med mye penger, blir det mye avfall av sånt.
Men er det virkelig nødvendig å kaste alt det vi ikke lenger har bruk for?
En god måte å redusere avfallsmengdene på, er å tenke kretsløp også i denne sammenhengen.

Å bruke lite, bruke om igjen, resirkulere, og få tingene til å vare lenge er en grunnleggende tankegang for en bærekraftig levemåte.

Reduce, reuse, recykle
En ting er å redusere forbruket av begrensede, ikkefornybare ressurser. Men også varer av fornybare ressurser skal produseres, transporteres og håndteres i etterkant, hvis vi har kastet dem.
Å kjøpe mindre er derfor det aller enkleste miljøtiltaket for oss vanlige forbrukere. Det er faktisk ikke så veldig vanskelig. Da rekker også pengene lenger, og man kan satse på ordentlig, holdbar kvalitet på det man kjøper nytt. Mange avfallsselskap har bra tips om hvordan vi kan redusere avfallsmengdene, se feks her.

Sørger vi også for at varer som allerede er produserte, enten kan brukes videre, eller kan redesignes og brukes til noe annet, på en eller annen måte, kommer vi ett steg videre.
I tillegg til å spare miljøet, sparer du penger. Og det trenger ikke bli kjedelig og stygt rundt oss for det.

Mange steder finnes det gjenbruksbutikker, og nettsteder som feks finn.no er også bra ordninger. Både når du vil kvitte deg med noe du ikke lenger har bruk for, og når du vil skaffe deg noe som ikke nødvendigvis må være nytt.

Finfint kjøkken, fra finn
Blant mye annet finnes der et stort utvalg av kjøkken, en del gis bort gratis og mange selges for en rimelig penge.
Vår hybelleilighet i kjeller-etasjen får nå et finfint Ikea-kjøkken med overskap og benkeskap med bjørkefronter, til den nette sum av 3.000 kr, inkludert kjøleskap, oppvaskmaskin, ventilator, koketopp og stekeovn.

Vi var sammen med selgeren med på å skru ned delene og bære dem ned i tilhengeren vi hadde leid for anledningen.
Vel hjemme stablet vi hele greia ute på garasjeplattingen for rengjøring. En god omgang med såpe og varmt vann - og det "nye" kjøkkenet var klart. Naboene hjalp til med å bære de tunge delene, kjøleskap, og oppvaskmaskin ned trappa og inn. Gode naboer er gull verdt.

Så er det bare å gå i gang med vater og skrudrill og montere hele stasen.

Det tar litt tid, og vi trengte ei ny benkeplate og litt hjelp fra rørleggeren. Skapdørene, lyslista, benkebelysningen, det integrerte kjøleskapet og hele sokkel-lista gjenstår ennå på dette bildet. Men nå er snart det hele på plass, med pent brukte, helt greie, integrerte hvitevarer og det hele.

Enkelt, billig og bra
Å annonsere på finn under "gis bort" koster ingenting og kan gi rask respons. Vi hadde blant annet en stabel med engangspaller som hadde vært nyttige underveis i byggeprosessen, men som etterhvert bare var i veien. De forsvant som dugg for sola via finn, og gjør nå nytte enda en gang hos noen som trengte dem til å stable veden sin på.

Skiferen vi har på taket, fant vi også via finn.no. For en brøkdel av ny pris.
Når det er noe vi trenger, legger vi inn et søk og får beskjed når noe som kan passe, plutselig dukker opp. Nå leter vi etter garderobeskap.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar