mandag 14. november 2011

Tunge materialer - solid bæring

Et tak med skifer på, er tunge greier. Bare skiferen utgjør 50 kg pr kvm. Isolasjonen av trefiber skal pakkes sammen til 42 kg pr kbm - med isolasjons tykkelsen 0,5 m, vil det si ytterligere 21 kg pr kvm.
Nå er ikke taket over svalgangen mot øst isolert, men det blir likevel en del tyngde. For å bære den, har vi valgt stolper og dragere av malmfuru, som har vokst i skogen her i Aust-Agder og er levert av en bygdesag her i Grimstad, Skiftenes Sag.
Malmfuru er kjerneved av seintvokst furu, gjerne fra høyereliggende strøk og lav bonitet, naturlig impregnert med treets egne harpiksstoffer. Det regnes blant de mest miljøvennlige materialene vi har. Holdbarheten er det heller ikke noe å si på: Stavkirkene våre er gjerne bygd av malmfuru.


Stolpene er satt på fester som er boret ned i betongbjelkene som pelene bærer. Peler måtte til på grunn av overraskende dårlige grunnforhold på tomta her. De er stålkjernepeler, dvs rør med stålkjerner som er fylt med betong. De er boret ned gjennom opptil tolv meter med tildels ganske bløt leire og to meter ned i fjell. Det burde holde, selv for vårt forholdsvis tunge hus.Også taket over vår lille frokostveranda utenfor kjøkkenvinduet, har fått solid bæring av lokal malmfuru. Oppå her skal det komme glasstak, så vi både kan sitte litt beskyttet under tak, samtidig som vi får godt med lys inn på kjøkkenet.

Men Skanska fortsetter å svikte. De har ikke blitt noe bedre til å fullføre og rydde siden i sommer.
Da de var her sist, 28. oktober, og støpte den siste delen av bæringen for stolpene til verandaen, lovte de å komme tilbake "på mandag" og fjerne forskalingen og avslutte jobben. Det er selvsagt ikke godt å vite hvilken mandag de egentlig mente, men i dag er den tredje mandagen gått, uten at vi har sett snurten av dem. Søppelet deres har vi plukket sammen selv og lagt i sekker. Det trenger ikke se ut som en søppelhaug på en byggeplass. Men betongsølet de har spredd rundt på plenen, er ikke så lett for oss å fjerne.

Sånn som dette ser det ut. Vi synes ikke det er greit.

Vi har ikke noe å utsette på jobben de har gjort, for all del, men det er ikke greit å måtte vente i ukevis og mase før de avslutter arbeidet de har tatt på seg og fått betalt for.

For å bære både taket med 5,5 tonn skifer på og i tillegg de 5,5 tonnene med jordstein som skal kle skilleveggen her inne i hovedrommet, er det satt opp solide ståldragere og oppå dem er det denne uka satt opp reisverk for veggen mot rommene oppe. Dermed har I-bjelkene i taket et forankringspunkt på midten også.

Så nå er det klart for å begynne på taktekkingen til uka. Håpet er å få skiferen og solfangerne på plass før vinteren setter inn. Vi håper den venter lenge!
Heldigvis ser den ut til å være litt treigere enn i fjor. Da hadde vi full vinter her på denne tida og hele prosjektet ble lagt - om ikke på is, så under snø.
I stedet for å bruke store mengder med strøm på å tine byggegropa og holde arbeidet gående, valgte vi å vente på våren.
Selv om vi da ble kraftig forsinket, skulle det vise seg å være et godt valg. Noe annet hadde også vært i strid med hele prosjektets grunnidé.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar