søndag 20. november 2011

Skifer, solfangere og små, søte jordbærØyvind og Trond fikk tidlig denne uka lagt ferdig alle takskifer-lektene oppå sløyfene. De er av 36x72mm tettvokst gran, med c-c avstand 20,5 cm. Avstanden er tilpasset skiferen som er 12x18 tommers dråpeskifer. På 36 mm tjukke lekter vil skiferen ligge støtt, og 72 mm bredde gir plass nok til å legge skiferen rett, selv om plasseringen av hakkene i kantene av hver stein varierer noe.
Et par stykker, både fotstein ("remser") og dråpe-stein, er tatt med opp for å måle nøyaktig og tilpasse bunnlekta.

Blikkenslageren fra Ventec as har også vært her og montert takrenner. Naturell aluminium, enkelt og greit, holder lenge og kan resirkuleres når de måtte være modne for utskifting.
Vi synes de ser fine ut også.
Transport er ikke bare enkelt. Dvs spedisjon må være en særegen business.
Onsdag i forrige uke ble våre solfangere sendt fra ASV-Solar i Holmestrand. Det er ca 2-3 timers kjøretur herfra. De ble lovt å være her på torsdag eller seinest fredag. Sendingen besto av 20 kollektorer pakket to og to, en pakke med beslag, en stor rull med polycarbonat-plater og en liten eske med styringsdings og duppeditter.
Ukas gjettekonkurranse: Hvor mange døgn tok det før de var framme?

6 døgn!
Det tilsvarer en gjennomsnittsfart på 1,39 km/t og må være ny rekord på strekningen, som i følge googlemaps er på 200 km.


Dessverre hadde flere av kolliene fått kjørt seg litt på vegen også:

- To av sol-kollektorene var såpass ødelagt at de måtte skiftes ut
- Polycarbonat-platene så ut som de var blitt slept bortover asfalten og overkjørt med kjetting...


- ...og et par av beslagene var, kanskje ikke så veldig pent, krølla sammen i hjørnet.


Bilder av elendigheten er veldig kjekt å ha, og skadene ble også notert på fraktbrevet før vi signerte at greiene var mottatt. 
Dermed ble det en del styr, men ASV-Solar var kjappe og heiv seg rundt og fikk sendt nye deler. Takk til dem for god service!

Men noen kan jobben sin også. Og gjør den ordentlig. Onsdag kom Helge Olsson med kranbil fra Liens transport her i byen. Med stor fingerferdighet på en rad med spaker, så det ut til å være en smal sak å laste opp våre 15 ferdigsorterte paller med takskifer og heise dem opp på taket. Øyvind og Trond sto klare og fordelte skiferhellene utover taket, de tynneste øverst og de tykkeste nederst og plass til å bevege seg imellom.

Hver eneste skiferhelle blir skrudd fast med to syrefaste skruer. Det går faktisk rimelig kjapt unna.
Her er Trond kommet helt til topps med det vi kan få på av skifer før vi får takstige-trinnene. De skulle det vise seg å være litt leveringstid på, siden vi gjerne vil ha dem også i naturell aluminium og ikke lakkerte i svart eller rødt.
De er lovt å komme på onsdag.


Solfanger-kollektorene må dermed ligge under presenning på taket og vente litt likevel. Men skifer-skruingen er kommet ganske langt, nesten halvveis, og verandataket borte ved østhjørnet er klart for blikkenslageren som kommer med takrenne på mandag og glassmesteren fra Grimstad Glass rett borti veien her, som kommer med glassene til verandataket på tirsdag. På onsdag kommer takstige-trinnene. Da kan vi endelig få skiferen og solfangerbeslagene ferdiglagt.
Det blir fint!

I det flotte høstværet i dag har vi "flyttet hagen". Et helt tilhengerlass med krukker og kasser med planter i er kjørt fra vår nåværende terasse og til hagen i Biestøa. Med denne flotte, milde høsten var det fortsatt litt mat å finne i kassene også; salat, jordskokker, ringblomster og diverse krydderplanter satte farge og smak på søndagsmiddagen.
Og ikke minst de fantastiske månedsjordbærene som fortsatt blomstrer, gir oss modne, søte bær, helt til vinteren kommer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar