onsdag 21. september 2011

Studenter og stålbjelker

På UiA her i Grimstad kan ingeniørstudentene bl.a. ta kurs i energidesign. Som en del av dette studiet, skal økohuset i Biestøa brukes som case i noen oppgaver.

I dag morges kom en hel gjeng på besøk for å se på huset og høre litt om prosjektet. De stilte mange, interesserte - og interessante - spørsmål, og var veldig hyggelige å ha på besøk.
Naturlig ventilasjon er et ukjent begrep for mange. Hva er vitsen med det og hvorfor er det ikke greit med mekaniske ventilasjonsanlegg?

Sivilarkitekt MNAL Dag Roaldkvam fra arkitektfirmaet GAIA Lista, som har prosjektert naturlig ventilasjon i vårt hus, holdt forelesning på UiA om nettopp dette temaet, for om lag 50 interesserte tilhørere.
Power-point fra dette foredraget finner du her.

 I går kom stålbjelkene på plass. De skal sikre tilstrekkelig bæring for veggen som skiller hovedrommet i huset fra resten.
Veggen, som skal bære den halve loftsetasjen, skal gå langsetter huset, ca midt i. Den skal bygges i tre, men den skal kles med jordstein (ubrent leirestein) på syd-sida.
Jordstein har svært gode hygroskopiske og termodynamiske egenskaper. Det betyr at de er gode til å ta opp (ved overskudd) og avgi (ved underskudd) både varme og fuktighet, og det ganske raskt. De gir dermed et vesentlig bidrag til et godt og stabilt inneklima og reduserer behovet for ventilasjon.

I dag var tømrer Øyvind med på å forklare om bygget for studentene som kom på besøk, og han hørte forelesningen til Dag Roaldkvam på UiA, så det ble færre timer med snekring.
Men undergulvet i loftsetasjen kom jammen på plass likevel - nesten helt ferdig ble det.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar