søndag 27. juni 2010

Boligdrømmen 2010:
Vårt økohus i Grimstad ....
Vår familie består av Marit og Roar, tre nå voksne barn og ett barnebarn.
For 11 år siden fulgte vi drømmen om å bo ved sjøen, og familien flyttet fra Østlandet til Sørlandet, der vi fikk leie et sommerhus i starten. Etter det har motbakkene vært både lange og seige, og barna har blitt voksne underveis.
Men nå, endelig, etter alle disse årene, har vi tomt i et nabolag med gode venner, og vi har ferdige, godkjente planer for vårt drømmehus. Det er planlagt som et nøkternt passivhus av naturlige materialer, isolert med trefiber og med solfangere på taket.
Men så var det enda et skjær i sjøen. Det har vist seg at tomta har dyp leiregrunn. Hele huset må settes på lange stålpæler, ned gjennom opptil tolv meter leire og ned i fjell. Det er dyrt. Så dyrt at det kan komme til å velte drømmen vår fullstendig. Igjen.
Her er det at Postbankens sommerkonkurranse, Boligdrømmen 2010, kom inn som en mulig reddende engel. Jeg sendte inn en kort beskrivelse av vår boligdrøm:
Drøm om et hjem: Nøkternt, solid, av naturmaterialer. Klima- og miljøvennlig i produksjon, i bruk og etterpå. Passer i alle livsfaser. Vennlig, varmt og varig. Og nå har vi fått vite at vi er blitt plukket ut som en av 40 kandidater som får være med og konkurrere om å vinne nedbetalt boliglån for 250.000 kr.
Hvis mange nok stemmer ofte nok på vår boligdrøm, hver dag sommeren gjennom, vil vi kanskje kunne realisere vårt nøkterne og miljøvennlige hus.
Alle som stemmer kan vinne 9.999 kr. Det trekkes ut en vinner hver uke :-)

4 kommentarer:

  1. Flott prosjekt, håper virkelig at dere greier å realisere det! (For sikkerhets skyld skal jeg stemme på dere hver dag!) Vi i en litt liknende situasjon på noen områder, siden vi er spent på om vi klarer å finansiere byggeprosjektet vårt som et mer gjennomført økohus. Vi skal bygge passivhustilbygg til et gammelt sørlandshus i Lillesand, men spørsmålet er jo om det blir penger igjen til f.eks. celluloseisolasjon og anlegg for egenproduskjon av energi. Gøy at det er flere som tenker i slike baner! Og så utett som passiv-/økohusene ligger, må vi jo nesten være for naboer å regne ;-)

    SvarSlett
  2. Heisann, ja da er vi jo nærmest naboer og dere må gjerne komme og se og diskutere planer og løsninger! Og vi kan gjerne ta en tur og se på deres prosjekt. Har erfart at det finnes minimalt med kunnskap om denne måten å gjøre ting på, blant fagfolk i området... Vi satser på å publisere så mye som mulig om huset, valget av løsninger og framdriften i byggeprosjektet, altså både hvorfor og hvoprdan, så sant vi bare kommer i gang.

    SvarSlett
  3. Ja, det må vi, når vi kommer mer i gang på hver vår kant! Nei, det er vel egentlig nokså typisk at byggebransje og handverkere ikke veit nevneverdig om slikt. Vi bruker arkitekt Bengt Michalsen som holder til på Rygene, han som har stått for de passivhusene i Grimstad i samarbeid med UiA og Husbanken. De har også et eiendomsselskap knytta til seg, som nå har god erfaring med å bygge passivt, men heller ikke de har vel egentlig bygd gjennomført øko før, bare lavenergi/passivt. Men mener arkitekten nevnte at han hadde et økohus i Arendal på tegnebrettet? Kanskje jeg husker feil, men hvis det stemmer, hadde det vært morsomt å finne fram til dem også.

    SvarSlett
  4. Da har vi samme kontakt. :-)
    Hos oss er det Gaia som har tegnet, men Bengt Michalsen sitt firma som skal bygge, hvis vi bare får finansene på plass... Håper du stemmer på oss, alt du kan..! :-)

    SvarSlett