onsdag 28. februar 2018

Ting tar tid - om kjøkken og gjenbruk

Da huset endelig var ferdig måtte det gå fort å flytte inn. Vi så litt på kjøkken i butikker for sånt, men fant ikke det rette. Det var mye annet å gjøre også, så kjøkken fikk vente.

Funn på Finn

I starten ble den rent midlertidige midlertidige løsningen å finne kjøkken-stæsj, inkludert komfyr og ventilator, fra "Gis bort" på Finn. Et par skap-rester fra kjøkkenet i hybelen - også det et funn fra Finn - fikk gjøre nytta som underskap for oppvaskbenken.
Vi bygget det hele sammen med vår gamle oppvaskmaskin og noen gamle skap, skrivebord og bokhyller. Ting vi hadde fra før. Så kjøpte en splitter ny, hvit voksduk, og dermed var alt sammen plutselig "omskolert" til et slags kjøkken. Ikke så veldig pent, kanskje, og litt "jalla", men det kostet omtrent ingenting, og det funka jo rimelig greit. I et par år.
Det så sånn ut:
Men så plutselig, etter noen år med både mer og mindre aktiv leting, fant vi akkurat det vi ville ha.

Snekker'n fra Belgia

Vi fant det i avisa. Der sto det en reportasje om kjøkkenet til den opprinnelig belgiske familien som står bak firmaet DeGendt Design på Iveland. Det er her på Agder, litt innover i landet.
DeGendt Design lager både innemøbler og hagemøbler, butikk- og restaurant-innredninger, diverse kule smågreier og altså kjøkken. Alt designet av dem selv og laget på deres eget verksted.

Røff gjenbruk

Utgangspunktet er gjenbruk av stillas-plank. Med detaljer i røffe materialer som jern, glass og betong.
Iveland er ikke så langt fra Grimstad, så vi tok oss en tur til Iveland og møtte et par hyggelige, vennlige, imøtekommende og skikkelig flinke folk: Debby Hartwich og  Jürgen DeGendt.
De - og vi - skisset og tegnet og drodla litt fram og tilbake før vi fant den endelige løsningen.

Og så ble det kjøkken. Et kjøkken som passer både huset og oss: Kompakt, av gjenbrukte og gjenbrukbare naturmaterialer, superfunksjonelt og solid. Og vakkert. Og det beste av alt: Det hele ble levert fiks ferdig montert:
 

Innmat fra Ikea

Vi valgte å bruke "innmat" fra Ikea i benkeskapene og i høyskapene. Flest mulig av dem fikk skuffer inni. Denne "innmaten" er solid og bra - med 25 års garanti - og det handler også om totalkostnaden. Løsningen med stekeovn i arbeidshøyde, rett ved siden av den store benken, er helt super. Aldri mer ovn i knehøyde!
Overskapene over benken er spesialdesignet, siden veggene der de skapene skulle være, hadde fått noen litt aparte mål, som ikke sto på hustegningene. Men med matt glass i noen av skapdørene, lys inni og noe åpne glasshyller, ble det fint og ikke for topptungt, synes vi. Belysningen fant vi også på Ikea.
Spiserihylla i tre og glass har tilhørt mormor, som litt av hvert annet av det vi har.

Stein og glass

Vi valgte benkeplater i stein. Holdbart naturmateriale det også. De er av lys larvikitt, fra Vestfold. Leverandøren, Nerostein, fiksa det hele effektivt og greit, fra måltaking til ferdig lagte benkeplater med innfelt kum. Kudos til dem.
Og endelig fikk i fjor vi bestemt oss for å bli helt ferdige og få på plass en glassplate på veggen over benken med koketopp og oppvaskkum. I en ganske knæsj orange farge. Vi synes det passer bra og er strålende fornøyde. Nå er endelig kjøkkenet ferdig. Sånn ser det ut i dag:
Liker du kjøkkenet vårt? Ta en kikk på Facebooksida til DeGendt Design.
Eller hjemmesida deres. Vi kan varmt anbefale dem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar