fredag 21. september 2012

Dammer på gulvet - en liten klagesang

Dammer på gulvet?
Hvalp i huset?
Neida, vi har ikke fått oss hvalp. Det er bare vann. Men det er jo heller ikke bare...

Som vi har beskrevet før: Både veggene og gulvet på vårt våtrom tåler jo for så vidt vann. Men på vårt våtromsgulv blir det altså stående dammer av vann som ikke renner ned i slukene. Sånt kan det over tid bli mugg og elendighet av. Dessuten blir det unødvendig sølete. Det skal kort og greit ikke være sånn.

Vi er ikke de første som opplever feil med våtrom. Neppe de siste heller. Derfor deler vi denne erfaringen her på bloggen.

Meld fra i tide
Det står ikke eksplisitt i byggebeskrivelsen vår at vi ikke vil ha plaskedammer på gulvet på badet. Det burde det visst ha gjort.
Vi meldte fra med en gang vi oppdaget dammene. Nytter ikke å utsette det ubehagelige. Skal man unngå å tape retten til å klage, må man si fra innen noen uker etter at man har oppdaget en feil. Sånn er det bare. Og det er jo for så vidt rett og rimelig.
Men mureren syntes først at dammer på gulvet var helt greit og noe vi måtte regne med. Dessuten skal det jo være varme i gulvet. Det er lagt rør som skal lede varmtvann - som er blitt oppvarmet av solfangerne - ut i gulvet. Da gjorde det vel ikke noe at mureren ikke hadde klart å lage tilstrekkelig fall riktig vei. Syntes mureren.
Men vi var altså ikke helt enige i det.

Takstmann
Vi mente det er noe som heter fagmessig standard, som man kan forvente når man skal betale full pris til et antatt seriøst firma. Kjipt å måtte i gang med å klage, men plasking kan vi ha i badekaret, ikke på gulvet, rett foran doen, vasken og ved inngangsdøra til vaskerommet. Når håndverkeren ikke vil se at det er noen feil, er en takstmann neste skritt.

Fagrådet for våtrom visste om en flink takstmann i vårt område. En sånn en koster tid og penger, men er det ikke til å unngå, så må man jo bare. Han kom kjapt, med medbragt måleutstyr. Det tok ham heller ikke lange stunda å slå fast at dette var ikke bra nok. Det skal ikke bli stående dammer på badegulvet. Og slukene var heller ikke bra nok, kunne han fortelle. Det hadde vi ikke oppdaget av oss selv. Rapporten ble oversendt den ansvarlige med beskjed om at vi opprettholdt klagen.

Retting
Håndverkeren skal så ha lov til å rette feilen innen rimelig tid. Og han kom og ordnet. Kuttet og fjernet fliser. La på nye. Heldigvis hadde vi en del fliser til overs. De kom godt med nå, så slapp vi å vente på at det ble anskaffet nye.
Men helt bra ble det likevel ikke. Det blir fortsatt dammer.
De er blitt noe mindre, og en av dem har flyttet litt på seg, men borte er de ikke.
Så vi har vært nødt til å klage igjen. 

Skadebegrensning
Nå har vi også vært nødt til å innrede bad og vaskerom og ta dem bruk. Vi bor jo her, og vi har bare ett bad. Hybelbadet ser ut til å fungere greit. Heldigvis.
(Mer om badinnredning uten (eller med minst mulig) plæstic kommer seinere)
Vaskerommet vårt henger sammen med badet. De to rommene er lagt inntil hverandre, som ett rom, bare delt av en "vegg" med skyvedør-skap.
Mer om dette og andre praktiske løsninger, kommer også seinere.

Når man bader i badekar, er det fort gjort at det kommer noe vann på badegulvet. Og når vi tømmer nålefella på vaskemaskinen (der småspiker og hårspenner kan havne), blir det vann på gulvet på vaskerommet. Og da blir det dammer her hos oss.
Nå må vi passe nøye på å tørke opp og ikke la dammene bli stående. Å begrense følgeskader er vårt ansvar. Selv om du har klaget på en feil, er det viktig å huske på det.

Klagehjelp finnes
Vi fikk, som beskrevet ovenfor, gode råd på veien av Fagrådet for våtrom.
Forbrukerrådet kan også gi råd. Mer informasjon om vilkår og framgangsmåte hvis du er nødt til å klage, finner du her.
Hvis du ikke når fram på egen hånd, kan du henvende deg direkte til Forbrukerrådet med hjelp av skjemaet du finner her. Så tar de seg av saken.
Vi håper fortsatt at vi skal slippe det.
Ellers kanskje vi må anskaffe hvalp? Så blir vi i det minste vant til å være obs og styre unna dammer på gulvet... :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar