søndag 16. oktober 2011

Tett bygg - kranselag!

Endelig er Tyvek-duk og vindtettplater kommet på plass også på østveggen.

Pipa er blitt murt ferdig over tak denne uka og slemmet i alle overgangene mellom etasjene.

Det betyr at bygget er lukket.
Da er det tetting og tetting for fullt.

Og så er det på tide med Kranselag!
For å få lufttett overgang der pipa går gjennom taket, har blikkenslageren laget disse beslagene som skal klemmes mot vindtett-platene og festes til pipa med en akseptabel tettemasse, MS 40 fra Würth. Vår arkitekt Bjørn Berge fra Gaia Lista mener denne tettemassen er blant de mest miljøvennlige på markedet, bl.a fordi den er fri for iso-cyanater.  Ellers unngår vi tettemasser i størst mulig grad. Bygget skal heller tettes, der det er nødvendig, med Ekodrev, som er laget av cellulosefiber. Et annet alternativ for tetting er rett og slett ull.I stedet for bruk av tettemasser og tape, blir alle plateskjøter og skjøter rundt vinduer og dører, dekket med strimler av Tyvek-duk som klemmes fast med lekter av tettvokst gran. Lektene blir skrudd fast med skruer med slett hals. Alt dette for å sikre en tetting som ikke vil slippe over tid, slik vanlig tape må antas å gjøre.
Ved nederkanten av veggen, under kledningen, skal det være god lufting. Det er for at vår tettvokste, vinterhogde grankledning - levert av vår lokale Skiftenes Sag her i Grimstad - kan holde i hundre år. Kledningen skal få stå og gråne naturlig uten at vi må henge i stigen mange lange sommerdager. Men vi vil ikke ha inn mus! Derfor går lærling Trond i ledige stunder og skrur fast museband, rundt hele huset. Her ser du hvordan de ser ut.

Ved slutten av denne uka ser bygget sånn ut: Alle plateskjøter er tettet, lekting for bordtaket er godt i gang og pipebeslagene ligger klare oppå pipa og venter på å bli satt på plass.


Da har gutta fortjent en fest!
Roar bakte glutenfri kake, Michaels ostekake, men med mandelbunn, og kjøpte inn Fuhr Kaskade, som er forenlig med fortsatt jobbing etterpå. Så dekket vi bordet i sola i hagen og inviterte på kranselag.
Ingen hadde noe i mot en halvtimes ekstra lunsjpause i sola.I hybelen i kjelleren har det vist seg at Leca-planken var tyngre enn forutsatt. Ekstra bæring måtte inn rundt og over det store sydvendte vinduet. Nå bør det holde: Her er stålbjelker kommet på plass.

Siste innsats denne uka tok Roar, som tømte og rengjorde hele kjelleren. Nå er den tørr og ren og klar for Skanska som kommer på mandag for å begynne på isolering og påstøp på kjellergulvet. Samtidig fortsetter tømrerne med å tette bygget, for på torsdag kommer han som skal gjøre den aller første trykktesten. Det blir aller første ilddåp! Mer om det neste uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar