Virkelig synlig framgang denne uka. Reisverket er ferdig satt opp og de siste detaljene er kommet på plass. Lærling Trond Kristensen fra Rogaland er også med på dette prosjektet nå. Siden vi ikke skal bruke teip, (som før eller siden kommer til å slippe, og dermed vil det ikke være tett lenger) skal alle skjøter i tettesjiktet klemmes med lekter og skruer. Da må vi ha noe å klemme mot alle steder der det skal være gjennomføringer, feks rundt luftepipene på taket. Øyvind og Trond målte opp saget ut rette dimensjoner og satte på plass motstykker som de kan klemme tettesjiktet mot.
Torsdag ettermiddag kom en blid kar med materialene til kledningen. Det er vinterhogd, hogstmoden gran fra Skiftenes sag her i Grimstad. De sager lokalt tømmer som har vokst langsomt i hundre år og har årringbredde på ca 1 mm. Vinterhogde materialer inneholder mindre sukker, noe som gjør kledningen mindre utsatt for insekter og skadesopper. Når kledningen blir montert riktig og med god lufting, holder den i minst hundre år uten at vi må henge i stiger og male gang på gang. Det passer oss bra.
Fredag kom mureren og dermed har vi plutselig fått opp pipa. I kjelleren står den ganske nært veggen mot hybelleiligheten. Så selv om vi ikke regner med å trenge vedfyring der, er ikke muligheten utelukket. Oppe i hovedetasjen er den murt helt opp til taket. Tømrer Øyvind pønsket ut en måte å forme L-beslag som skal klemme vindtettingen tett rundt pipa. Blikkenslageren er i gang med dem og når de er klare, bygger de pipa ferdig over taket også.
Foreløpig står hele takflaten med vindtett-plater utenpå Tyvek-duken. Men sydveggen rakk de ikke å få helt ferdig med plater før helga. Det er litt mer "puslespill" der pga alle vinduene. Etterpå skal det Tyvek-strimler og lekter over alle skjøtene...
På nordveggen ser vi her hvordan det skal bli med Tyvek-strimler som klemmes med fastskrudde lekter over alle plateskjøtene. Før kledningen blir satt på, skal hele huset trykktestes for å sjekke at det er tett nok.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar