torsdag 16. august 2012

Våtrom som skal holde lenge

Vi lovte i vinter å komme tilbake til dette med våtrom. Det er jo en gjenganger i mange bygg-sammenhenger.
I vanlige våtrom skal himling, vegger og gulv være tette som ei plastpose, med kontrollert lufttilgang, gjerne under døra, og mekanisk avsug. Da kan det være nesten hva som helst på utsiden av plasten: Gips, glava, sponplater, treverk. Hva som helst, og som regel ting som ikke tåler vann.

Uorganisk våtrom
Vi har hatt sånne bad før. Ingen av dem har holdt mål over tid. Og levetiden kunne være veldig kort.
Vi ønsket nå en løsning med lang levetid. Derfor har vi valgt å gå for en annen måte å gjøre det på, Gaia-arkitektene sin måte.

For det første er både etasjeskillet og gulvet bygget opp av bare mineralske materialer, altså materialer som ikke kan råtne: Slemmet Lecaplank med foliemembran (PE-duk) og påstøp. Ingen organiske materialer som treverk, spon- eller gipsplater med papir på, som kan bli fuktige og så ikke særlig lett tørker opp igjen.

Det er lagt inn rør for vannbåren varme i påstøpen i gulvet. Den varmen skal solfangerne levere.

Veggene er også bygget opp av et rent mineralsk materiale: Porebetong/lettbetong, som blir levert i store blokker og murt opp.

Etterpå er veggene pusset med hydraulisk kalkpuss.

Diffusjonsåpent og hygroskopisk
På denne måten blir både himlingen og veggene hygroskopiske og diffusjonsåpne, for å kunne regulere luftfuktigheten i rommet på en effektiv måte, uten mekanisk ventilasjon.
Himlingen er av trepanel som er behandlet med Faxe hvit lut, og veggene av porebetong er pusset med kalkpuss og malt med Keim silikatmaling.
På gulvet er det lagt fliser. Opprinnelig ønsket vi at flisene skulle legges i mørtel, men vi fikk ikke tak i noen murer som kunne gjøre det, så det ble et sementbasert fliselim i stedet. Skal være greit det også, i følge vår arkitekt Bjørn Berge.

I våtsonene, rundt badekar og servant har vi også valgt flislagte flater, rett og slett fordi det er lettere å holde rent.
Og vi dusjer ikke rett på veggen, men har installert et dusjkabinett. Det gir vesentlig redusert risiko for fuktskader. 

Nå er jo ikke fliser særlig diffusjonsåpne, men det er bare noen få m2, og det er nødvendig for at det skal fungere greit med renhold. Tanken er at resten av overflatene på veggene og himlingen skal stabilisere luftfuktigheten i rommet. Og det ser faktisk ut til å virke helt greit. Verken speilet eller brillene blir fulle av dogg etter en dusj.


Naturlig ventilasjon
Fra badet går det en loddrett luftekanal opp til over taket. Vi har ikke noen vifte, så avsuget baserer seg på enkel fysikk: Varm luft stiger. Åpningen ut til luftekanalen kan reguleres enkelt, manuelt, med en tallerkenventil. Tilluft til badet kommer via en overstrømsventil gjennom veggen fra stua.

De konstruksjonsløsningene vi har valgt, med vegger og tak som kan ta opp og avgi både fuktighet og varme, er en viktig forutsetning for at naturlig ventilasjon skal fungere godt nok. Men på denne måten slipper vi et dyrt, bråkete og vedlikeholdskrevende ventilasjonsanlegg.

Levetid
Plastpose-metoden kan selvsagt også fungere helt fint, forutsatt at plasten er hundre prosent tett overalt - og at den fortsetter med det i hele rommets levetid. Dette krever at det er gjort hundre prosent solid og nøyaktig håndverk og at man aldri kommer til å perforere plasten noe sted, feks når man henger opp armatur, innredning, knagger, dusjvegger og andre ting på veggene.

Man må også være klar over at et slikt diffusjonstett skikt ikke varer evig. Forsikringsbransjen opererer med en maksimal levetid på våtrom på 20 år.  Ofte holder de kortere enn som så. Etter ti år er forsikringsverdien av et flislagt bad resusert til det halve i forhold til da det var nytt, i følge brosjyra til eierskifteforsikringsselskapet Protector. Ti års garanti på baderom presenteres derfor som et godt tilbud!

Kondens og konsekvenser
En annen forutsetning er at ventilasjonen faktisk fungerer, dvs at den er dimensjonert rett og fungerer som den skal. I tillegg må den holdes vedlike med regelmessig renhold. Dette siste er nok dessverre også en forutsetning det ofte syndes mot. Er det kanskje sånn at det egentlig er for mye å forvente at en vanlig huseier skal overkomme?
Overflater som blir stående med mer eller mindre konstant fukt på grunn av kondens, vil fort bli begrodd med muggsopp og andre uhumskheter

Statistikken over skader og feil i våtrom er dyster og slike skader kan få alvorlige helsemessige følger for de som bor i huset. Lista over potensielle feil er også ganske omfattende: http://www.viivilla.no/Bad/Rehabilitering/Ti-fatale-feil-pa-badet-45190

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar